Tojiro Japán konyhai kések
A Tojiro a japán Tsubame városból származó, hagyományos konyhakések gyártója Niigata prefektúrában, amely Japán fémipari központja, beleértve a kések előállítását is. A japán Tojiro konyhakéseket ma is a hagyományos, évszázadokon át bevált módszerekkel készítik, miközben a gyártó a modern technológiák nyújtotta lehetőségeket is kihasználja. Ennek köszönhetően a Tojiro konyhakések rendkívül elismertek Japánban és világszerte. A gyártók közül egyedülálló módon a Tojiro az egész késgyártási folyamatot Japánban tartja.
A Tojiro konyhakéseket hagyományos japán anyagokból, például magnólia- vagy gesztenyefából készítik, és eredeti japán rétegelt acélt használnak. Ez az acél ugyanazzal a módszerrel készül, mint a hagyományos japán katana kardokhoz használt Tamahagane acél. A rétegelt acél magja rendkívül kemény acélból készül, például Shirogami (White Paper Steel), Aogami (Blue Paper Steel) vagy VG-10. Ezt a kemény magot a széleken puhább acél védi. A kemény mag kiváló vágó tulajdonságokat biztosít a penge számára, és lehetővé teszi a magas élességre történő fenést. A puha acél a széleken növeli a penge tartósságát és megkönnyíti az élezést. Az ilyen rétegelt acél jellemző a japán késekre. Mivel szénacélról van szó, a penge rendszeres gondozást igényel a korrózió megelőzése érdekében. A rendszeres ápolásért cserébe azonban egy gyönyörű, funkcionális és eredeti kést kap, amely egész életre szolgál.
