Hogyan válasszunk kést

 
A megfelelő kés kiválasztása sokféle termék esetén nehéz feladat lehet. Azonnal az elején leszögezem, hogy ideális kés nem létezik. Minden kés tulajdonságainak köszönhetően kiemelkedik más tevékenységekben is. A fafaragásra tervezett kés valószínűleg nagyon nem praktikus a vadász számára a zsákmány feldolgozásahoz, míg a vadászkés nem lesz a legmegfelelőbb a szokásos mindennapi használatra  otthoni vagy városi környezetben.
 
Természetesen nagyon sok ilyen példát lehet felhozni. Ezért, mielőtt kést vásárolna, meg kell válaszolnia az alapvető kérdést: „Milyen tevékenységeket  fogok elsősorban a késsel végezni?” . és ennek megfelelően kell ki választania a kést.
 ako vybrat noz 1
 

Összecsukható kés vagys rögzített pengéjű kés

Az  általában a szabály, hogy a keményebb munkához jobb a kés rögzített pengével. Ezzel szemben a könnyebb műveletekhez, ahol nem kell túl sok erőt kifejteni a vágáshoz, egy összecsukható kés alkalmas. Ugyanakkor, mint minden szabály esetében, ez nem mindig vonatkoztatható  minden helyzetre.
 
Az összecsukható kések előnye, hogy könnyen hordozható és az tárolhatósága. A rögzített pengéjű kések  erősebbek és megbízhatóbbak, különösen a nehezebb  feladatok elvégzése során. A vadászok értékelni fogják egy szilárd kés sokkal könnyebb  tisztítását is, például a zsákmány feldolgozása után.
 
A negezebb feladatok levégzésére alkalmas a rögzített pengéjűkés full-tang konstrukcióval (egy darab acélból gyártott kés amely áthalad az egész markolaton, a markolat két oldala rá van csavarozva/rá van nyitelve). Ez a fajta konstrukció minimalizálja a penge törésének kockázatát nagyobb terhelés esetén.
 
Főleg v városi környezetben az összecsukható kés előnye annak rejtett hordozása (pl. zsebében), miközben mindig kéznél van.
 

Rozsdamentes vagy szénacél

A kés választása rozsdamentes vagy szénacélra eshet, mindenki a meggyőződése alapján választhat. Mindkét típusú acélnak megvan az előnye és a hátránya.
 
A szénacél  általában keményebb és ellenállóbb, mint a rozsdamentes acél. Könnyebben élezhető sokkal "vadabb" lehet az éle, mint a rozsdamentes acélnál.  A szénacél kés gondoskodást igényel. Minden használat urán szárazra kell törölni és időről időre át kell kenni olajjal. Ellenkező esetben a kés petinás lesz és rozsdásodik.
 
A rozsdamentes acélnak legalább 13% krómot kell tartalmaznia, ami biztosítja, hogyellenáll a korróziónak. A rozsdamentes acél csiszolása kissé nehezebb, mint a szénacél csiszolása.  A rozsdamentes acél előnye a minimális gondoskodás szükségessége, ezért népszerű a kültéri- és vadászkéseknél. Ha a késről nem szeretne, vagy nincs ideje gondoskodni, ajáljuk, hogy a rozsdamentes acélt válassza.
 

A markolatanyaga

A hagyományos anyagok, például a fa és  agancs mellett, a modern ipari anyagok, mint például a G10, Micarta, Kraton és még sok más előtérbe került. Ezen anyagok fő előnye az tartósság és a  terhelési ellenállás.  Kellemes tapintásúak, nem csúsznak  nedves kezekben és  nem szívják fel a vizet, mint a fa, így alkalmasak  extrém körülmények között való használatra.
 
A fa markolat a késeknek a tipikus eleganciát és szépséget ad. A hagyományos pl. Skandináv késeknél használják. Az agancs markolatokat  főleg a hagyományos vadászkésekben használják.
 
 

muela clanok-min

 
A kés kiválasztása mindig igényes feladat,  ezért  gondosan mérlegelje, milyen tevékenységeket tervez  végezni a késsel , és milyen  környezetben  fogja használni. A jól megválasztott és kiváló minőségű kés egész életre szóló befektetés, melyet családjával nemzedékről generációra lehet átadni megfelelő gondoskodással.  És  végül talán a legfontosabb dolog az, hogy tetszen a kés és  örömöt okozzon .
 
Szerző: Roman Mikláš