Késmarkolatok - felhasznált anyagok

Természetes anyagok

 

Fa – hagyományos anyag, amely továbbra is az egyik leggyakrabban használtanyag a markolatok gyártásához. A fa markolat természetes és elegáns megjelenést ad a késnek, a fa markolatok kellemes tapintásúak. A leggyakrabban használt fafajták például a bükk (Opinel), a nyír (a skandináv kés), a tölgy, az olajfa, a dió vagy az egzotikus fák, például a bubinga, a bocote, a cocobolo vagy a rózsafa. A fa legnagyobb hátránya, hogy érzékeny a nedvességre, de ezt olajjal (pl. lenmagolajjal) történő impregnálással csökkenthetjük.).

Kések fa markolattal itt találhatók.

 

Agancs – ďtovábbi hagyományos természetes anyag, amelyet főként vadászkésekhez használnak. A szarvas agancsot használják leggyakrabban. Az anyag hátránya, hogy nedves állapotban csúszós.

Kések agancs/szaruanyag markolattal itt találhatók.

 

Szaruanyag – főként hagyományos, elegáns összecsukható késekhez használják. A bivaly szarvát használják leggyakrabban. A szaruanyag a késeknek exkluzív megjelenést kölcsönöz, de az anyag nagy hátránya a nedves állapotban csúszós és a kés nem megfelelő felhasználása a nehezebb munkákhoz - fennáll a szaruanyagban a repedések veszélye.

 

Fémek

 

Rozsdamentes acél -a rozsdamentes acél markolat kiváló szilárdságot és tartósságot biztosít a kések számára. A legnagyobb hátrány az anyag nagyobb súlya és nagy csúszása. Ezért a gyártók gyakran adnak mintát a markolatnak, amely javítja a fogását. A markolat jelentősen hűt, ha hideg időben használja.

 

Alumínium - a markolat készítéséhez használt fémekhez hasonlóan az alumínium is nagyon ellenálló és tartós anyag. Vitathatatlan előnye az alacsony súly. A fogás javításához a markolat bizonyos textúrája megfelelő. Ezenkívül hideg időben történő használat esetén a markolat hűteni fog. Ne feledje, hogy az alumínium, valamint annak exkluzívabb testvére, a titán hajlamosak a karcolódásra.

 

Titán - jegy könnyű, erős, fényes acélhatású fém, korrózióálló (akár tengervízben vagy savakban is). A titánt szilárd és könnyű ötvözetek alkotórészeként használják. A markolatokon általában titánötvözetet talál alumíniummal és vanádiummal (90% Ti, 6% Al, 4% V). Elsősorban exkluzív összecsukható késekhez használják. A titán nagy előnye az alacsony súlya, és az anyag alacsony hőmérsékleten is “meleg”. Hátránya a magasabb ár és a karcolodásra való hajlam.

A fém markolatos kések itt találhatók.

 

Szintetikus anyagok

 

Plaszt / Gumi – az ilyen típusú markolatok elsősorban olcsóbb késeken találhatók. A felhasznált anyagok skálája széles (FRN, Zytel, Kraton, ABS műanyag és sok más polimer). Előnye az alacsony ár és az a tény, hogy ezek az anyagok gyakorlatilag elnyűhetetlenek és ellenállnak a kemény használatnak. Ezért ezeket munkakéseknél vagy taktikai késeknél használják, ahol a funkcionalitás fontosabb, mint a dizájn.

Műanyag markolatos kések itt találhatók.

 

G-10 - kemény és tartós üvegszál-kompozit. A G-10-et úgy gyártják, hogy többrétegű üvegszálat epoxigyantaba merítenek, majd nagy nyomáson és hőmérsékleten feldolgozzák. A kapott anyag nagyon erős, kemény, ugyanakkor könnyű és kellemes tapintású. Jelenleg a G-10 az egyik legelterjedtebb anyag a minőségi összecsukható kések markolatára.

A G-10 markolatos kések itt találhatók.

 

Micarta® - ugyanolyan alapú anyag, mint a G-10, az üvegszálak helyett szövet van felhasználva, leggyakrabban len. A Micarta tulajdonságai szintén nagyon hasonlóak a G-10-hez. Nagyon erős, kemény és könnyű anyag, kellemes tapintással. Ugyanakkor kissé elegánsabb megjelenést kölcsönöz a késnek, mint a többi szintetikus anyag.

A Micarta markolatos kések itt találhatók.

 

Szerző: Roman Miklas